Tento článek byl publikovaný 4. 4. 2017 na internetových stránkách Vím, co jím.
Antioxidanty jsou látky, které chrání naše tělo tím, že neutralizují působení tzv. volných radikálů. Převaha volných radikálů tělo poškozuje. Proto je důležitá mezi nimi rovnováha. Můžeme je doplnit hlavně konzumací ovoce a zeleniny, ale i dalších potravin.
|
Zdroj: Přírodní zdroje antioxidantů ze Shutterstock |
Volné radikály oslabují organismus
Pro pochopení funkce antioxidantů v našem organismu musíme začít u tzv. volných radikálů. To jsou zjednodušeně řečeno látky, které jsou kolem nás a které do těla přijímame (ve znečistěném životním prostředí, v zakouřených místnostech, dusitany, pesticidy ..) a vznikají i v organismu samotném (přirozenými procesy organismu). Jejich hlavní charakteristikou je, že jsou velmi reaktivní. Tím, že se navazují na ostatní i zdravé buňky, je poškozují. Zvýšená přítomnost volných radikálů přispívá ke vzniku aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, některých nádorových onemocnění, komplikacím u diabetu, Alzheimerově chorobě, ale i obyčejnému stárnutí buněk. Látky, které volné radikály neutralizují, jsou látky nazývané antioxidanty.
Příznivý vliv antioxidantů
Látky neutralizující účinek volných radikálů se nazývají antioxidanty a svou činností přispívají k ochraně imunitního systému. Do této skupiny látek patří vitamíny A, B6, C, E, zinek, selen, beta-karoten, koenzym Q10, pyknogenol, alfa-lipoová kyselina atd.
Antioxidanty zpomalují proces stárnutí a preventivně působí proti srdečním onemocněním a infarktu. Důležitou úlohu hrají antioxidanty v potravinářství. Zajišťují, aby si potraviny zachovaly chuť a barvu a byly poživatelné po delší dobu. Zpomalují ztrátu barvy ovoce a zeleniny. Zabraňují oxidaci tuků a výrobků obsahujících tuk, tím zamezují žluknutí. Antioxidanty také ochraňují některé vitaminy a aminokyseliny před oxidací.
Jak to funguje? Antioxidant se, velmi zjednodušeně řečeno, spojí s volným radikálem, který ho naruší, místo, aby narušil jinou zdravou buňku v těle. Proto antioxidanty chrání náš organismus. Mechanismus tohoto procesu je ale velmi složitý a platí zásada, že příjem antioxidantů musí být v rovnováze s volnými radikály. Převaha ani jedné látky není prospěšná. V běžném životě se ale často dostáváme do deficitu antioxidantů. Proto bychom na jejich příjem měli víc dbát.
Mezi nejznámější zdroje patří vitaminy A, C a E a polyfenoly rostlin
Vitamin A - najdeme v tuku mořských ryb a vnitřnostech, ve spojení s Beta karotenem v mléčném tuku, ve žloutcích. Beta-karoten pak v zelenině, která má oranžové zbarvení – mrkev, rajčata, papriky, ale i v listové zelenině – zelené natě, špenát, salát, kapusta nebo zelí. Z ovoce se nachází hlavně v meruňkách, hroznovém víně, borůvkách, malinách, rybízu, jahodách, šípkách, ananasu a pomeranči. Z obilovin ho nejvíce obsahuje kukuřice. Najdeme ho i v koření – třeba ve sladké paprice nebo chilli.
Vitamin C - obsahuje zelenina (včetně brambor) a ovoce. Nejvyšší množství vitamínu C má černý rybíz, citrusy, kiwi, jahody, paprika a z živočišných produktů jsou to játra.
Vitamin E (tokoferol) – jedná se o vitamin rozpustný v tucích a najdeme ho v potravinách, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. Bohatým zdrojem tedy jsou rostlinné oleje, ořechy a semena, sója, naklíčené klíčky a obiloviny.
Polyfenoly – to jsou ochranné látky pocházející z rostlin. Najdeme je v čokoládě (díky kakau), červeném víně, borůvkách, hroznovém víně, ostružinách, malinách, černém rybízu, červeném grapefruitu, olivách. Ale i kávě nebo čaji.
Další příklady potravin bohatých na antioxidanty
- ovoce - třešně, hrozny, švestky, blumy, jablka, citrusy, kiwi, broskve, rozinky, borůvky, brusinky, jahody, maliny
- zelenina - brokolice, kapusta, listová zelenina, růžičková kapusta, špenát, červená řepa, brambory, rajčata, červená a žlutá paprika, zelí, česnek, cibule, řeřicha, tykev, mrkev, hrášek,
- byliny - rozmarýn, máta peprná, šalvěj, tymián, oregano, kopr
- nápoje - zelený čaj, červený a modrý hroznový džus
Proč je dobré potravinové zdroje antioxidantů kombinovat?
I tady platí pravidlo pestré stravy. Ne každý antioxidant umí neutralizovat každý volný radikál. Proto je důležité jíst různé druhy potravin, abychom přijímali i různé druhy antioxidantů.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.