TOPlist
Sledujte nás:

Přírodní antioxidanty - jak pomáhají našemu zdraví?

Zpět

Tento článek byl publikovaný 4. 4. 2017 na internetových stránkách Vím, co jím

Antioxidanty jsou látky, které chrání naše tělo tím, že neutralizují působení tzv. volných radikálů. Převaha volných radikálů tělo poškozuje. Proto je důležitá mezi nimi rovnováha. Můžeme je doplnit hlavně konzumací ovoce a zeleniny, ale i dalších potravin.

Zdroj: Přírodní zdroje antioxidantů ze Shutterstock

Volné radikály oslabují organismus

Pro pochopení funkce antioxidantů v našem organismu musíme začít u tzv. volných radikálů. To jsou zjednodušeně řečeno látky, které jsou kolem nás a které do těla přijímame  (ve znečistěném životním prostředí, v zakouřených místnostech, dusitany, pesticidy ..) a vznikají i v organismu samotném (přirozenými procesy organismu). Jejich hlavní charakteristikou je, že jsou velmi reaktivní. Tím, že se navazují na ostatní i zdravé buňky, je  poškozují. Zvýšená přítomnost volných radikálů přispívá ke vzniku aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, některých nádorových onemocnění, komplikacím u diabetu, Alzheimerově chorobě, ale i obyčejnému stárnutí buněk. Látky, které volné radikály neutralizují, jsou látky nazývané antioxidanty. 

Příznivý vliv antioxidantů 

Látky neutralizující účinek volných radikálů se nazývají antioxidanty a svou činností přispívají k ochraně imunitního systému. Do této skupiny látek patří vitamíny A, B6, C, E, zinek, selen, beta-karoten, koenzym Q10, pyknogenol, alfa-lipoová kyselina atd.

Antioxidanty zpomalují proces stárnutí a preventivně působí proti srdečním onemocněním a infarktu. Důležitou úlohu hrají antioxidanty v potravinářství. Zajišťují, aby si potraviny zachovaly chuť a barvu a byly poživatelné po delší dobu. Zpomalují ztrátu barvy ovoce a zeleniny. Zabraňují oxidaci tuků a výrobků obsahujících tuk, tím zamezují žluknutí. Antioxidanty také ochraňují některé vitaminy a aminokyseliny před oxidací.

Jak to funguje? Antioxidant se, velmi zjednodušeně řečeno, spojí s volným radikálem, který ho naruší, místo, aby narušil jinou zdravou buňku v těle. Proto antioxidanty chrání náš organismus. Mechanismus tohoto procesu je ale velmi složitý a platí zásada, že příjem antioxidantů musí být v rovnováze s volnými radikály. Převaha ani jedné látky není prospěšná. V běžném životě se ale často dostáváme do deficitu antioxidantů. Proto bychom na jejich příjem měli víc dbát.

Mezi nejznámější zdroje patří vitaminy A, C a E a polyfenoly rostlin

Vitamin A - najdeme v tuku mořských ryb a vnitřnostech, ve spojení s Beta karotenem v mléčném tuku, ve žloutcích. Beta-karoten pak v zelenině, která má oranžové zbarvení – mrkev, rajčata, papriky, ale i v listové zelenině – zelené natě, špenát, salát, kapusta nebo zelí. Z ovoce se nachází hlavně v meruňkách, hroznovém víně, borůvkách, malinách, rybízu, jahodách, šípkách, ananasu a pomeranči. Z obilovin ho nejvíce obsahuje kukuřice. Najdeme ho i v koření – třeba ve sladké paprice nebo chilli.

Vitamin C - obsahuje zelenina (včetně brambor) a ovoce. Nejvyšší množství vitamínu C má černý rybíz, citrusy, kiwi, jahody, paprika a z živočišných produktů jsou to játra.

Vitamin E (tokoferol) – jedná se o vitamin rozpustný v tucích a najdeme ho v potravinách, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. Bohatým zdrojem tedy jsou rostlinné oleje, ořechy a semena, sója, naklíčené klíčky a obiloviny.

Polyfenoly – to jsou ochranné látky pocházející z rostlin. Najdeme je v čokoládě (díky kakau), červeném víně, borůvkách, hroznovém víně, ostružinách, malinách, černém rybízu, červeném grapefruitu, olivách. Ale i kávě nebo čaji.

Další příklady potravin bohatých na antioxidanty

  • ovoce - třešně, hrozny, švestky, blumy, jablka, citrusy, kiwi, broskve, rozinky, borůvky, brusinky, jahody, maliny
  • zelenina - brokolice, kapusta, listová zelenina, růžičková kapusta, špenát, červená řepa, brambory, rajčata, červená a žlutá paprika, zelí, česnek, cibule, řeřicha, tykev, mrkev, hrášek, 
  • byliny - rozmarýn, máta peprná, šalvěj, tymián, oregano, kopr
  • nápoje - zelený čaj, červený a modrý hroznový džus

Proč je dobré potravinové zdroje antioxidantů kombinovat?

I tady platí pravidlo pestré stravy. Ne každý antioxidant umí neutralizovat každý volný radikál. Proto je důležité jíst různé druhy potravin, abychom přijímali i různé druhy antioxidantů.

Hodnocení (56 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

31. 07. 2017 08:29
Inspirující, díky za tipy. Občas mám tendenci sklouznout ke stále stejným druhům ovoce a zeleniny. Měla bych vyhledávat více různých.
23. 07. 2017 11:46
Pestrá strava je prostě pestrá strava.
23. 07. 2017 11:30
Je to pěkné, když se spojí příjemné a užitečným v podobě konzumace dobrého ovoce a zeleniny a ještě to má ochranné účinky .
13. 07. 2017 09:33
informace na jednom místě
11. 07. 2017 16:40
Velice zajímavý článek .
11. 07. 2017 07:57
Moc hezky napsané a vysvětlené. Děkuji. :-)
11. 07. 2017 07:42
s chutí do toho... :-) antioxidanty jsou dobré hlavně teď v létě kvůli opalování, myslela jsem, že si objednám pilulky, ale nic takového! :-D
10. 07. 2017 21:44
Je to dobře pochopitelné, díky
09. 07. 2017 20:03
poučné
08. 07. 2017 04:08
zajímavé
07. 07. 2017 23:10
Pěkný, zajímavý článek.
07. 07. 2017 15:44
Děkuji za zajímavý článek
07. 07. 2017 11:45
Zajímavé,děkuji za článek.
07. 07. 2017 10:56
Děkuji za poučný článek
07. 07. 2017 08:11
Takže zase poznatek, že je důležitý dostatek ovoce a zeleniny. A taková čokoláda s rozinkami.....
06. 07. 2017 21:08
Hezky sepsané a poučné
06. 07. 2017 18:46
Hmm, už chápu, o tomto jsem slyšela ale nijak hlouběji se o to nezajímala.Ovšem zároveň to podporuje moji teorii, že hodně nemocí a problémů kolem jídla a zdraví je způsobeno škodlivým životním prostředím a nesprávnou výrobou průmyslovou potravin.Jen jsem si neuměla dát 1 a 1 dohromady..Teď už mi to sedí.Díky za vysvětlení a poučení.
06. 07. 2017 16:02
pěkně sepsáno
06. 07. 2017 13:14
Pro mě velmi poučný článek. Budu více přemýšlet př plánování jídelníčku.
06. 07. 2017 11:29
Nabídka je rozmanitá, téměř vše jmenované mám ráda.
06. 07. 2017 10:13
Děkuji za info, toto jsem si vytiskla.
06. 07. 2017 10:04
Dobře zpracováno, díky.
06. 07. 2017 09:29
dobře napsáno
06. 07. 2017 08:53
Díky za přehledný článek. Budu muset zapracovat na větším příjmu antioxidantů, už jenom kvůli lékům, co beru ;-/
06. 07. 2017 07:19
Přehledně napsáno, hlavně jíst co nejvíc vše za syrova nebo dušené v páře popř. zpracované do 42°C

Naši partneři